Zelí s rýží a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelí s rýží a houbami
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | svisla |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 43415 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
1 hrst | Houby sušené |
1 špetka | Kmín celý |
100 ml | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
200 g | Rýže loupaná |
125 ml | Smetana 12% (konzumní) |
2 kávová lžička | Sůl |
60 g | Sýr Eidam cihla 40% |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
750 g | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 268,3mg |
Draslík | 465,1mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 68,6mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín celý, Olej rostlinný, Rýže loupaná, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Sýr Eidam cihla 40% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelí s rýží a houbami postup přípravy receptu:
1 | Očištěné zelí rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme košťálu a uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka. Vyjmeme a po okapání nasekáme na nudličky. |
2 | Předem namočené houby chvíli povaříme. Propláchnutou rýži podusíme na oleji na cibulce. |
3 | Vše smícháme v míse a přidáme nasekaná uvařená vejce, žloutky ušlehané v části smetany, sůl a pepř. Nakonec zlehka vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků. |
4 | Směs vložíme do olejem vymazané zapékací mísy, posypeme nastrouhaným sýrem a zalijeme zbylou smetanou. |
5 | Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut. |
Poznámka
2 vejce předem uvaříme natvrdo.