Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 440 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa
Celkový čas: | 440 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 55 minut |
Doba vaření: | 385 minut |
Autor: | paulenkova1 |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (35%) |
ID receptu: | 43871 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
80 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
100 g | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
180 g | Hovězí maso přední |
1 ks | Hřebíček |
400 g | Lasagne |
80 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
140 g | Mozzarella |
1 ks | Mrkev kořen |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
300 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
140 g | Sýr Parmezán |
180 g | Vepřová plec |
100 ml | Víno červené |
2 l | Voda pitná |
Vývar hovězí [42661] | |
---|---|
4 ks | Bobkový list |
200 g | Celer řapíkatý |
2 ks | Cibule |
650 g | Hovězí výřez |
4 ks | Hřebíček |
1 kg | Kosti hovězí morkové |
8 ks | Pepř černý celý |
1 hrst | Petržel - nať |
40 g | Tymián čerstvý |
2,8 l | Voda pitná |
Bešamelová omáčka s cibulí [42787] | |
3 ks | Bobkový list |
0,8 ks | Cibule |
75 g | Máslo čerstvé |
900 ml | Mléko polotučné |
650 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Muškátový květ |
18 ks | Pepř černý celý |
3 špetka | Pepř černý mletý |
300 g | Špenát listový čerstvý |
3 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 11g |
---|---|
Cholesterol | 124,9mg |
Draslík | 822,8mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,8mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Hovězí maso přední, Hřebíček, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Parmezán, Vepřová plec, Víno červené, Voda pitná, Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Hřebíček, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Voda pitná, Bobkový list, Cibule, Muškátový květ, Pepř černý celý, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lasagne, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mozzarella, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Hovězí výřez, Kosti hovězí morkové, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne se špenátem a dvěma druhy masa postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, anglickou slaninu, umleté hovězí a vepřové maso a opékáme za stálého míchání dokud maso nezmění barvu. Přidáme červené víno, po chvilce 125 ml hovězího vývaru a vaříme do zhoustnutí. Potom si smícháme protlak s 25 ml hovězího vývaru a vlijeme do směsi. Dle chuti osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a hřebíček a přilijeme mléko. Pod pokličkou takto dusíme 1 hodinu. Předehřejeme si troubu na 200°C. Z omáčky vyndáme bobkový list a hřebíček. Mezitím si na 3 minuty dáme uvařit špenát. Zapékací mísu vytřeme trochou másla a střídavě vrstvíme lasagnové pláty (nepředvařené), špenát, masovou směs, bešamelovou omáčku a směs z nastrouhaného parmezánu a na kostičky nakrájené mozzarelly. Poslední vrstvou by měla být bešamelová omáčka a směs sýrů. Nakonec naklademe na kostičky nakrájené máslo a pečeme 25 minut. |
2 | Vývar hovězí [42661]: |
3 | Do hrnce dáme hovězí kosti a výřez, zalijeme vodou a na mírném ohni přivedeme k varu. Na povrchu se může tvořit pěna, kterou průběžně odstraňujeme. Potom si rozpůlíme cibule a do každé půlky vmáčkneme 1 hřebíček. Takto připravenou cibuli, nahrubo nakrájené řapíky celeru, tymián, bobkový list, petržel a pepř vložíme do hrnce a na mírném ohni vaříme přibližně 3 a 1/2 hodiny. Poté vyndáme maso a vaříme další 1 hodinu. Vývar přecedíme a můžeme jej ihned použít nebo zmrazit. |
4 | Bešamelová omáčka s cibulí [42787]: |
5 | Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. |
Poznámka
Jídlo bude lehčí, pokud místo hovězího a vepřového masa zvolíme maso kuřecí a místo hovězího vývaru kuřecí vývar.