Plněné bramborové pirožky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Plněné bramborové pirožky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 44775 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 ks | Brambory |
1 hrst | Kopr čerstvý |
4 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
280 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
80 g | Zakysaná smetana |
1 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 286,7mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 36g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 203,1mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Kopr čerstvý, Kypřicí prášek do pečiva, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Plněné bramborové pirožky postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme těsto. V misce rozšleháme vaječné žloutky se zakysanou smetanou a studenou vodou. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva, máslo, sůl, přidáme smetanovou směs a vypracujeme těsto. Poté ho rozkrojíme na 4 díly a vytvoříme z nich silnější placky, které zabalíme do mikroténové fólie. Dáme odležet do chladu alespoň na 30 minut. |
2 | Přichystáme pirožkovou bramborovou náplň. Brambory omyjeme, oškrábeme, pokrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 minut, až změknou. Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, omyté listy zelí a kopr jemně nasekáme. |
3 | Na pánvi rozpálíme olivový olej, na něm smažíme do měkka kolečka pórku, pak přidáme zelí a smažíme, dokud nezměkne. |
4 | Z uvařených brambor v míse s mlékem a máslem umícháme kaši, do ní přidáme pórkovou směs, podle chuti osolíme a opepříme. Přidáme ještě muškátový oříšek a kopr, vše znovu důkladně promícháme. |
5 | Nyní jednotlivé díly těsta rozválíme na tenké placky, z nich vykrájíme kolečka o průměru 8 - 10 centimetrů. Na každé kolečko dáme přiměřené množství bramborovo-pórkové náplně a okraje těsta nad nádivkou slepíme k sobě tak, aby vznikly malé taštičky. Ty potřeme rozšlehaným vajíčkem. |
6 | Vymažeme pečicí plech, pirožky na něj naskládáme, poté pečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů asi 20 - 25 minut. |
7 | Podáváme nejlépe přelité zakysanou smetanou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Pirožky lze také smažit na pánvi s olejem. Olej po usmažení necháme z pirožků okapat nebo odsajeme papírovou utěrkou. Připravené pirožky můžeme uchovávat zmražené. Před smažením nebo pečením je pak ale v žádném případě nerozmrazujeme.