Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 44849 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 polévková lžíce | Bazalka |
400 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Parmezán |
800 g | Treska skvrnitá |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 313,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,0mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Brambory, Česnek, Citronová šťáva, Sůl, Sýr Parmezán, Treska skvrnitá, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | V míse promícháme 2 lžíce olivového oleje se lžící citrónové šťávy a jedním prolisovaným stroužkem česneku. |
2 | Z velké tresky odkrojíme 4 steaky o síle cca 3 cm, vložíme do marinády, necháme marinovat přibližně hodinu. Steaky pak grilujeme 3 minuty z každé strany, přeložíme je na nahřátý talíř a udržujeme teplé. |
3 | Parmezán nastrouháme nadrobno, brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme tak, aby jejich středy zůstaly tvrdé. V kastrolu rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem, přidáme brambory a dohněda opečeme. Potom přisypeme strouhaný sýr a opékáme, až jsou brambory křupavé. |
4 | Nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 4 lžíce bazalkových lístků, vložíme do mixeru, přidáme lžíci oleje, žloutky a lžíci citrónové šťávy. Mixer spustíme a rovnoměrně přiléváme olej. Až omáčka zhoustne, přidáme pepř a sůl. Požadujeme-li omáčku řidší, přidáme při mixování ještě 1 lžíci studené vody. |
5 | Na talíř servírujeme porci opečených parmezánových brambor, na ně položíme grilovaný steak a přelijeme bazalkovou omáčkou. |
Poznámka
V čase pro přípravu není uvedená doba marinování.