Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 45911 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
315 g | Arašídy |
6 stroužek | Česnek |
3 ks | Chilli paprička |
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
0,5 kávová lžička | Cukr krystal |
125 ml | Kokosové mléko |
600 g | Kuřecí prsa |
1,5 polévková lžíce | Olej arašídový (podzemnicový) |
1 kávová lžička | Omáčka Kari |
2 polévková lžíce | Omáčka sójová |
0,5 kávová lžička | Paprika červená |
1 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 96,0mg |
Draslík | 683,4mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 45,0mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,8mg |
Vitamín E | 7,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Chilli paprička, Cibule, Citrony, Cukr krystal, Kokosové mléko, Olej arašídový (podzemnicový), Paprika červená, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídy, Kuřecí prsa, Omáčka Kari, Omáčka sójová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špízy po thajsku s arašídovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a se solí utřeme česnek, z umytého citrónu nejprve ostrouháme přibližně polévkovou lžíci kůry, pak z něj vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na kousky. |
2 | Thajskou kari omáčku, polovinu česneku, polovinu sójové omáčky, citrónovou kůru a kokosové mléko utřeme v misce dohladka. Ve vzniklé směsi důkladně obalíme kousky masa, které pak dáme nejméně na dvě hodiny marinovat do ledničky. |
3 | Do pánve s olejem vložíme arašídy a pražíme je 15 minut v troubě, předehřáté na 190 °C. Po vyjmutí z trouby a částečném vychladnutí z nich odstraníme slupky, následně je rozdrtíme je v mixéru. |
4 | Do pánve s rozehřátým olejem dáme zesklovatět cibuli, přidáme druhou polovinu česneku a nadrobno posekané chilli papričky. Necháme zvolna restovat přibližně 2 minuty, pak vlijeme vodu, rozemleté arašídy, papriku, cukr a sůl. Na mírném ohni směs stále mícháme a jakmile je hladká, přidáme ještě lžíci sójové omáčky a citrónovou šťávu. Hotovou arašídovou omáčku přendáme do misky a nechme do ledničce vychladnout. Olejová vrstva, která se na povrchu vytvoří, směs dobře uzavře. Omáčka vydrží v ledniče i několik týdnů. |
5 | Špejle lehce potřeme olejem, napícháme na ně marinované maso, vložíme pod rozehřátý gril a grilujeme do měkka. |
6 | Špízy podáváme společně s arašídovou omáčkou a čerstvou zeleninou. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Tímto způsobem můžeme připravit i maso vepřové, hovězí i telecí.