Recept

Vaření hlemýždi v bílém vínu

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 335 minut
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 215 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (20%)
ID receptu: 46521

Ingredience

50 ks Hlemýždi
0,5 polévková lžíce Sůl
3 l Voda pitná
Solná směs
2,5 dl Ocet kvasný lihový
250 g Sůl
Na uvaření ulit
0,5 polévková lžíce Sůl
3 l Voda pitná
Bylinkové máslo
0,5 polévková lžíce Libeček
400 g Máslo čerstvé
1 kávová lžička Pepř bílý
2 polévková lžíce Petržel kudrnka
0,5 kávová lžička Sůl
2 stroužek Česnek
2 ks Šalotka
Zelenino-masový vývar
150 g Celer řapíkatý
1 ks Cibule
6 ks Hřebíček
1 ks Mrkev kořen
1 ks Pastinák
2 polévková lžíce Petržel - nať
1 polévková lžíce Tymián čerstvý
1 l Voda pitná
3,8 dl Víno bílé
2 ks Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 789 kcal
Kilojoule 3 302kJ
8% Sacharidy 27 g
181% Tuky 136 g
998% Sodík 20 g
11% Bílkoviny 6 g

Vaření hlemýždi v bílém vínu postup přípravy receptu:

1

Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin.

2

V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout.

3

Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky.

4

Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat.

5

Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla.

6

Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut.

Poznámka

Servírujeme horké.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept