Vaření hlemýždi v bílém vínu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 335 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vaření hlemýždi v bílém vínu
Celkový čas: | 335 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 215 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 46521 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
50 ks | Hlemýždi |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Solná směs | |
---|---|
2,5 dl | Ocet kvasný lihový |
250 g | Sůl |
Na uvaření ulit | |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Bylinkové máslo | |
2 stroužek | Česnek |
0,5 polévková lžíce | Libeček |
400 g | Máslo čerstvé |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Zelenino-masový vývar | |
150 g | Celer řapíkatý |
2 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Pastinák |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
3,8 dl | Víno bílé |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 102,9mg |
Draslík | 483,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,9mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 90,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Sůl, Sůl, Voda pitná, Česnek, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hřebíček, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlemýždi, Ocet kvasný lihový, Libeček, Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Mrkev kořen, Pastinák, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vaření hlemýždi v bílém vínu postup přípravy receptu:
1 | Živé hlemýždě necháme 24 hodin bez potravy. V hrnci přivedeme k varu 2 - 3 litry vody s 0,5 lžící soli, čisté ulity s hlemýždi opatrně ponoříme do vroucí vody. Po pár sekundách vodu slijeme, tělíčka hlemýžďů vyjmeme z ulit a odstraníme černé střívko. V míse vymícháme 2,5 dl vody s 250 g mořské soli, tělíčka hlemýžďů naložíme do solné směsi na 10 hodin. |
2 | V hrnci přivedeme k varu další 2 - 3 litry vody s 0,5 lžicí soli, prázdné ulity opatrně vložíme do vody, pomalu je vaříme 30 minut. Pak je scedíme, odstraníme malým kartáčkem všechny nečistoty, promyjeme je pod tekoucí vodou a necháme uschnout. |
3 | Připravíme si bylinkové máslo: do misky vložíme 400 g měkkého čerstvého másla. Omyjeme petrželku kudrnku, malou snítku libečku. Bylinky pokrájíme velmi drobně. Šalotku s česnekem očistíme, šalotku poté nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Vše přidáme k máslu, dochutíme čerstvě pomletým pepřem se solí. Máslo dobře se všemi ingrediencemi vymícháme a odložíme v uzavřené misce do chladničky. |
4 | Mrkev s pastinákem očistíme, pokrájíme na kostky. Řapíkatý celer s petrželovou natí a čerstvým tymiánem omyjeme a svážeme nití. Do oloupané cibule zapíchneme hřebíček. Očistíme stroužky česneku. Do hrnce nalijeme 1 litr vody s 3,8 dl bílého vína. Vložíme připravenou zeleninu s tělíčky hlemýžďů, pomalu vaříme přibližně 3 hodiny. Uvařené hlemýždě vyjmeme sítem a necháme okapat. |
5 | Do každé ulity vložíme přibližně 1/4 lžičky bylinkového másla, tělíčko hlemýždě a uzavřeme ho zase 1/4 lžičkou bylinkového másla. |
6 | Naplněné hlemýždě vložíme do "formy na hlemýždě". Pečeme v troubě, předehřáté na 200°C, přibližně 20 - 25 minut. |
Poznámka
Servírujeme horké.