Jednoduchý recept

Pšenično-žitný kvasový chléb z domácí pekárny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (26%)
ID receptu: 46779

Ingredience

5 g Droždí sušené
1 kávová lžička Kmín drcený
400 g Mouka pšeničná hladká
150 g Mouka žitná celozrnná
1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
1,5 kávová lžička Sůl
370 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 318 kcal
Kilojoule 1 329kJ
18% Sacharidy 66 g
2% Tuky 2 g
10% Sodík 199 mg
21% Bílkoviny 12 g

Pšenično-žitný kvasový chléb z domácí pekárny postup přípravy receptu:

1

Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu a nasadíme míchadla. Nalijeme 2,5 dl vlažné vody, přisypeme 150 g žitné celozrnné mouky a 1 lžíci sušeného žitného kvásku. Formu dáme zpět do pekárny, nastavíme a spustíme rychlý program. Po 15 minutách pekárnu vypneme a kvas v ní necháme 12 hodin zrát.

2

S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z pekárny vyjmeme pečicí formu s uzrýlým kvasem, přilijeme 1,2 dl vlažné vody, přisypeme pšeničnou mouku s kmínem a doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

3

Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku, a pekárnu zapneme.

4

Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout.

Poznámka

Klasický chutný chléb pro každodenní spotřebu. Místo hladké pšeničné mouky můžeme použít mouku pšeničnou celozrnnou, případně směs obou. Doba pečení a názvy programů se můžou lišit podle typu domácí pekárny.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept