Havířské vepřové nožičky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Havířské vepřové nožičky
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 46917 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
4 krajíc | Chléb konzumní |
3 ks | Cibule |
1 ks | Feferony |
3 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Majoránka |
1 polévková lžíce | Paprika mletá sladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 špetka | Sůl |
1 kg | Vepřové nožičky |
500 ml | Voda pitná |
Na dušenou zeleninu | |
---|---|
1 ks | Cibule |
2 ks | Paprika červená |
2 ks | Paprika zelená |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tuk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 223,3mg |
Draslík | 580,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 87,5mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Feferony, Kmín celý, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sádlo škvařené, Sůl, Vepřové nožičky, Voda pitná, Cibule, Paprika červená, Paprika zelená, Sůl, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Chléb konzumní, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Havířské vepřové nožičky postup přípravy receptu:
1 | Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli. Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky. Připravíme hrnec, do kterého vložíme lžíci sádla. Na sádlo nasypeme nasekanou cibuli, necháme ji zpěnit a zesklovatět. Přisypeme kmín a sáček sladké mleté papriky, majoránku, kterou rozemneme v prstech. Vložíme do hrnce ještě plátky nakrájeného česneku. Vše zalijeme 400 ml vody. Feferonku podélně rozkrojíme na polovinu a přidáme do směsi v hrnci. Pak přidáme i očištěné vepřové nožičky. Přilijeme ještě tolik vody, aby vepřové nožičky v ní byly úplně ponořené. Dáme ještě celerovou nať a přikryjeme poklicí. Ztlumíme oheň, aby voda nevařila, ale jenom probublávala, a necháme dvě hodiny na plotně. |
2 | Když se nožičky vaří, připravíme dušenou zeleninu. Na kolečka nakrájíme cibuli. Papriky omyjeme, rozkrojíme a odstraníme semínka a bílou dužinu, nakrájíme na tenké proužky. Přichystáme pánev s tukem na smažení, rozpálíme tuk a vhodíme na něj cibuli. Orestujeme ji a pak přidáme proužky paprik, opět asi pět minut restujeme. Nakonec mírně osolíme a opepříme. Podáváme jako přílohu k vepřovým nožičkám. Můžeme podávat i s krajícem chleba. |