Hovězí na smetaně se žampióny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hovězí na smetaně se žampióny
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47670 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Cibule |
600 g | Hovězí maso zadní |
1 dl | Hovězí vývar základní |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1 špetka | Sůl |
1 dl | Víno bílé |
100 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 97,0mg |
Draslík | 162,9mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,3mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí vývar základní, Sůl, Víno bílé, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí maso zadní, Mouka pšeničná hladká, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Smetana 12% (konzumní) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hovězí na smetaně se žampióny postup přípravy receptu:
1 | Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Petrželovou nať opláchneme a jemně nasekáme. |
2 | Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Lehce je naklepeme, opepříme, osolíme a poprášíme moukou. |
3 | V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme plátky masa, které prudce opečeme ze všech stran. Maso pustí šťávu a v ní ho krátce přikryté pokličkou podusíme. |
4 | Do pánve přilijeme trochu vína a vývaru, přikryté dál dusíme, podle potřeby podléváme vínem a vývarem. Přibližně po 10 minutách dušení přidáme rajčatový protlak a plátky žampionů. Když je maso měkké, přilijeme do pánve smetanu a odkryté vše krátce povaříme. Na závěr přisypeme nasekanou nať petrželky. |
Poznámka
Nejvhodnější přílohou jsou houskové knedlíky.