Artyčoky s jarní cibulkou a limetkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Artyčoky s jarní cibulkou a limetkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 47692 |
Kategorie: | Předkrmy |
Ingredience
12 ks | Artyčoky |
2 stroužek | Česnek |
8 ks | Cibulka jarní |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
1,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
2 ks | Limetka |
40 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 323g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 11g |
Vláknina | 328g |
Vitamín A | 941,7mg |
Vitamín B6 | 3,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 371,8mg |
Vitamín E | 6,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Artyčoky, Česnek, Cibulka jarní, Citronová šťáva, Kopr čerstvý, Limetka, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Artyčoky s jarní cibulkou a limetkou postup přípravy receptu:
1 | 12 kusů malých artyčoků (nebo 8 ks větších) očistíme a omyjeme. Očištěnou a omytou jarní cibulku svážeme a spolu s artyčoky vložíme do většího hrnce, zalijeme 6 dl vody, přidáme 1 lžíci olivového oleje, 1/2 lžíce citrónové šťávy, očištěný česnek, sůl podle chuti a pomalu artyčoky dusíme pod pokličkou asi 40 minut. Artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Všechny zdřevnatělé části odřízneme a stonky zkrátíme. Zůstane nám jen křehké "srdce". Poté artyčoky vrátíme zpět do hrnce. Omyjeme čerstvý kopr a polovinu s druhou lžíci olivového oleje přidáme do vody k artyčokům. Znovu pod poklicí artyčoky dusíme ještě asi 15-20 minut. |
2 | Limetky omyjeme, osušíme a nakrájíme na osminky. Měkké artyčoky rozdělíme na talíře, přidáme k nim i jarní cibulku, ozdobíme osminkami limetky, snítkami kopru, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme. |
Musím vyzkoušet