Dušené žampiony na smetaně - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené žampiony na smetaně
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 47876 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
2 ks | Cibule |
50 g | Máslo čerstvé |
2 hrst | Mouka pšeničná hladká |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel - nať |
1,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Zakysaná smetana |
800 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 411,0mg |
Draslík | 916,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 532,8mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Cibule, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Zakysaná smetana, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené žampiony na smetaně postup přípravy receptu:
1 | Žampiony očistíme, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu rozkrájíme na kostičky. V misce smícháme zakysanou smetanu, dva vaječné žloutky a polovinu jemně nakrájené petrželové nati, směs podle chuti opepříme a osolíme. Dvě vajíčka uvaříme natvrdo, vychladlá oloupeme a podélně je rozřízneme. |
2 | Ve velké pánvi vyškvaříme slaninu, na ní podusíme nakrájenou cibuli, pak přisypeme nakrájené žampiony, přikryjeme a 10 minut za občasného míchání dusíme. V případě potřeby podlijeme horkou vodou. |
3 | V druhé pánvi rozehřejeme máslo, osmahneme na něm mouku, za stálého míchání přilijeme smetanu a vaříme, až omáčka začne houstnout. Pak přidáme zakysanou smetanu smíchanou se žloutky, důkladně metlou prošleháme a krátce prohřejeme. |
4 | Dušené žampiony na servírovacím talíři poléváme smetanovou omáčkou. Na porci položíme polovinu uvařeného vajíčka a posypeme jemně nasekanou natí petrželky. |
Poznámka
Petrželovou nať lze nahradit pažitkou. Vajíčka natvrdo můžeme uvařit a podávat jen tzv. "na hniličku".