Recept

Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 125 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (22%)
ID receptu: 49664

Ingredience

1 kg Brambory
450 g Cibule
900 g Hovězí maso přední
25 g Mouka pšeničná hladká T 650
4 polévková lžíce Olej olivový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1,5 kávová lžička Sůl
2 kávová lžička Tymián čerstvý
2 ks Vaječný žloutek slepičí
200 ml Víno červené
75 ml Worcester (worcesterská omáčka)
2 stroužek Česnek
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
1 ks Bobkový list
2 ks Celer řapíkatý
1 ks Cibule
1 ks Kuřecí skelety
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Olej rostlinný
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 ks Pórek
1 ks Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná
3 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

46% Kalorie 900 kcal
Kilojoule 3 767kJ
23% Sacharidy 84 g
157% Tuky 118 g
37% Sodík 739 mg
110% Bílkoviny 62 g

Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší postup přípravy receptu:

1

Hovězí libové maso nameleme, nadrobno pokrájíme cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme tymiánové lístky, oloupeme a rozpůlíme brambory a nameleme pepř.

2

Tři lžíce olivového oleje na velké pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu a na něm opečeme osolené a opepřené mleté maso. Ve velkém hrnci pak na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme česnek s cibulí a tymiánem, přidáme maso s rajčatovým protlakem a zaprášíme moukou. Směs několik minut mícháme, podlijeme červeným vínem a polovinou worcesterské omáčky a zahříváme, až se tekutina odpaří na polovinu. Přilijeme hnědý kuřecí vývar podle Ramsaye, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30-40 minut, až je směs lesklá a hustá. Dáme ji na chvíli zchladit. Maso podle chuti přisolíme, připepříme a vmícháme do něj zbytek worcesteru.

3

Mezitím doměkka uvaříme v osolené vodě brambory, rozmačkáme je a vmícháme do nich žloutky.

4

Maso rozdělíme do 4 zapékacích misek, na něj navršíme bramborovou kaši. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut.

5

Servírujeme horké, vhodnou přílohou může být rajčatový nebo míchaný zeleninový salát.

6

7

Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

8

Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

9

Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

10

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

11

Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept