Dort s vůní anýzu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dort s vůní anýzu
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 4988 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
1 kávová lžička | Anýz celý |
1 ks | Citrony |
150 g | Cukr krupice |
10 ks | Fíky čerstvé |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
1 hrst | Maliny |
40 g | Mandle |
60 g | Mandle mleté |
60 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 46g |
---|---|
Cholesterol | 101,5mg |
Draslík | 460,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,2mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anýz celý, Citrony, Cukr krupice, Fíky čerstvé, Kypřicí prášek do pečiva, Maliny, Mandle, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dort s vůní anýzu postup přípravy receptu:
1 | Žloutky s cukrem utřeme důkladně do pěny. Mandle rozmixujeme a smícháme s hladkou a mandlovou moukou. |
2 | Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme cca 2lžícemi moučné směsi. |
3 | Mléko smícháme se lžičkou másla a rozdrcenými anýzovými semínky a zahřejeme. Jakmile se máslo rozpustí, přilijeme teplé mléko k ušlehaným žloutkům a zlehka promícháme. |
4 | K moučné směsi přidáme kypřicí prášek a vše smícháme se žloutky. Zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špetky soli a na závěr ochutíme najemno nastrouhaným kouskem citronové kůry. |
5 | Troubu předehřejeme na 170C. |
6 | Těsto vlijeme do formy a pečeme cca 35minut. Po vyjmutí necháme dort vychladnout na mřížce. |
7 | Mezitím 5 fíků rozmixujeme a vzniklou omáčku přefiltrujeme přes sítko. Dort nakrájíme na plátky, podáváme se lžící fíkové omáčky, dozdobíme čerstvými fíky nakrájenými na dílky a malinami. |