Koláč s borůvkami a tvarohem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s borůvkami a tvarohem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zeleny |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (100%) |
ID receptu: | 49979 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2,5 dl | Borůvky |
1 polévková lžíce | Cukr krystal |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
10 g | Droždí |
30 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
250 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
150 g | Tvaroh tvrdý |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 48,6mg |
Draslík | 132,7mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 69,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krystal, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Tvaroh tvrdý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s borůvkami a tvarohem postup přípravy receptu:
1 | Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Okapané borůvky smícháme s lžící moučkového cukru. |
2 | Tvrdý tvaroh jemně nastrouháme a smícháme s trochou moučkového cukru. |
3 | Nižší hrnec nebo kulatou zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme moukou. |
4 | V mísce rozdrobíme droždí, posypeme lžící krystalového cukru, zalijeme lžící vlažného mléka, zaprášíme moukou a kvásek necháme 15 minut na teplém místě vykynout. |
5 | Ve velké míse smícháme mouku, sůl, vajíčko, cukr a rozpuštěné máslo, přidáme kvásek a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě přibližně 30 minut vykynout. |
6 | Z vykynutého těsta vyválíme kulatou placku, kterou dáme do vymazaného hrnku, přimáčneme ji k stěnám a zbytek těsta, který přečnívá přes okraje zatím necháme být. Na dno nasypeme nastrouhaný tvaroh, na něj dáme borůvky a přikryjeme je těstem, které přečnívá přes okraje. Uprostřed necháme kulatý otvor o průměru přibližně 5 cm. |
7 | Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě, až má zlatavou barvu. Před koncem pečení jej můžeme potřít máslem nebo rozšlehaným žloutkem. |
Poznámka
Máslo na formu-20g, hrubá mouka na formu-2polévková lžíce.