Čokoládový dezert s marinovanými švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dezert s marinovanými švestkami
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | subrt.radek |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (22%) |
ID receptu: | 50860 |
Kategorie: | Ovocné dezerty |
Ingredience
Švestky | |
---|---|
30 g | Citronová kůra |
40 g | Cukr krupice |
30 ml | Slivovice |
100 g | Švestky |
200 ml | Víno červené |
Čokoládová hmota | |
100 g | Čokoláda hořká |
80 g | Cukr moučkový |
10 g | Kakao |
40 g | Máslo čerstvé |
10 g | Ořechy lískové |
80 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Kroužky | |
70 g | Cukr moučkový |
40 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 ml | Pomerančová šťáva |
Omáčka | |
70 g | Cukr krupice |
150 ml | Smetana na vaření |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 416,2mg |
Draslík | 190,8mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Švestky, Víno červené, Cukr moučkový, Ořechy lískové, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový, Pomerančová šťáva, Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Slivovice, Čokoláda hořká, Kakao, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový dezert s marinovanými švestkami postup přípravy receptu:
1 | Do horké pánve nasypeme cukr, necháme rozpustit na světlý karamel, přilijeme víno, provaříme, necháme vyvařit o polovinu. Odstavíme, zakápneme slivovicí, přidáme vypeckované švestky, strouhanou citronovou kůru a necháme uležet, nejlépe do druhého dne. |
2 | Do misky nasypeme cukr, přidáme žloutky a vyšleháme. Ve vodní lázni roztavíme čokoládu, přidáme ke žloutkům s cukrem a postupně přimícháme změklé máslo, kakao a mleté oříšky. Necháme vychladnout a nakonec opatrně vmícháme šlehačku. Hmotou naplníme kulaté formičky a dáme do lednice. |
3 | Do misky nasypeme cukr, mouku, přidáme máslo, pomerančovou šťávu a důkladně promícháme. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj natřeme v tenké vrstvě máslovou hmotu, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny. Horkou hmotu nakrájíme na čtyři pruhy, které ovineme kolem skleněné láhve a necháme vychladnout. |
4 | V pánvi zkaramelizujeme cukr, přilijeme smetanu, promícháme a vaříme zvolna dohusta. Odstavíme a necháme vychladnout. |
5 | Doprostřed talířků položíme vychladlé kroužky z láhve, do nich vložíme čokoládovou hmotu z formiček, povrch ozdobíme marinovanými švestkami a kolem nalijeme karamelovou omáčku. |