Květákovo rajčatový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květákovo rajčatový nákyp
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 50983 |
Ingredience
1 ks | Cibule |
3 ml | Citronová šťáva |
1 kg | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
2 l | Mléko polotučné |
40 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Šunka uzená |
200 g | Sýr Parmezán |
10 g | Tymián čerstvý |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 99,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 139,4mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 21,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Citronová šťáva, Květák, Muškátový oříšek, Rajčata, Sůl, Sýr Parmezán, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Šunka uzená mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květákovo rajčatový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Květák opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Rozdělíme růžičky a uvaříme je v horké a osolené vodě. Potom je scedíme a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou, potom je přelijeme studenou a oloupeme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky. |
2 | V pánvi na rozpáleném másle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, kterou zaprášíme moukou. Do pánve za stálého míchání pomalu přiléváme mléko a uvaříme hustou omáčku. Postupně přidáme tymián, sůl, pepř, jemně nastrouhaný muškátový oříšek a chvilku prohřejeme. Nakonec do omáčky vmícháme polovinu nastrouhaného sýru, zamícháme a stáhneme ze sporáku. |
3 | Uzenou šunku nakrájíme na plátky a spolu s květákem a rajčaty pokládáme na dno zapékací formy. Následovně zeleninu přelijeme omáčkou a povrch posypeme zbylým nastrouhaným sýrem. |
4 | Zapékací formu dáme do horké trouby a pokrm pečeme asi tak 30-40 minut. Sýr na povrchu má být opečený do hněda. Hotový nákyp vytáhneme z trouby, necháme odpočinout a krájíme na úhledné porce. |
Poznámka
Nákyp servírujeme teplý s čerstvou zeleninou.