Kudlásková polévka s křemenáči - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kudlásková polévka s křemenáči
Kudlásková polévka s křemenáči
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 51406 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
250 g | Brambory |
70 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
150 g | Křemenáče |
1 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
70 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Pažitka |
70 g | Petržel kořen |
2 kávová lžička | Sůl |
1,4 l | Voda pitná |
Kudlásky | |
---|---|
5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 73,3mg |
Draslík | 483,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 160,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 34,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Kmín celý, Pažitka, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Křemenáče nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kudlásková polévka s křemenáči postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve připravíme všechny potřebé ingredience. Očištěné a omyté křemenáči (kozák osikový) pokrájíme na plátky. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky, oloupanou a omytou mrkev, petržel, kousek celeru a cibuli. Zeleninu kromě cibule nakrájíme na kostičky. Omyjeme nať libečku a pažitku. Pažitku pokrájíme nadrobno a odložíme do misky. |
2 | V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme postupně vlažnou vodou, stále mícháme, až dolijeme celkem 1.3 litru. Jíšku povaříme několik minut, přidáme brambory, zeleninu s cibulí, křemenáče, kmín, sůl, libeček a polévku vaříme 20 minut. |
3 | Připravíme těsto na kudlásky: do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme malé vajíčko (nebo polovinu velkého vejce), lžíci vody, sůl a vymícháme polotuhé těsto, které dáme na pomoučený vál. Vytvoříme z něj tenký váleček o průměru přibližně 2 cm. Nakrájíme spalíčky dlouhé asi 3 cm, které vhodíme do polévky. Přidáme majoránku, kudlásky vaříme asi 2-3 minuty, polévku dosolíme podle chuti, přimícháme pažitku a podáváme. |