Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 160 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 51595 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3,5 kg | Krůta |
70 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Na posypání | |
---|---|
50 g | Mandle |
30 g | Máslo čerstvé |
0,3 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
Na nádivku | |
100 g | Cibule |
1 kávová lžička | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
60 g | Hrozinky |
80 g | Jablka |
150 g | Játra drůbeží |
150 g | Kompot brusinkový |
100 g | Mandle |
100 g | Meruňky sušené |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
1 ks | Rohlíky bílé |
80 ml | Sherry brandy |
150 g | Slanina vepřová |
80 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Na omáčku | |
150 g | Kompot brusinkový |
80 ml | Pomerančová šťáva |
80 ml | Sherry brandy |
80 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na hrušky | |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
400 g | Hrušky |
60 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 310,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 504,2mg |
Vitamín B6 | 2,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,1mg |
Vitamín E | 5,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Mandle, Paprika mletá sladká, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Jablka, Mandle, Meruňky sušené, Muškátový oříšek, Olej rostlinný, Pomerančová kůra, Slanina vepřová, Sůl, Pomerančová šťáva, Citronová šťáva, Hrušky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Hrozinky, Játra drůbeží, Kompot brusinkový, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Kompot brusinkový, Sherry brandy, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Krůta s nádivkou ze sušeného ovoce postup přípravy receptu:
1 | Sušené meruňky s hrozinkami namočíme přes noc do sherry. Spařené mandle oloupeme, 50 g nakrájíme na plátky, 100 g nahrubo nasekáme. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, játra nakrájíme na kostičky. Rohlík rozdrobíme, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. |
2 | Na másle osmažíme plátky mandlí, poté je zaprášíme mletou paprikou a odložíme. Na oleji zpěníme cibuli se slaninou, přimícháme játra, orestujeme a odložíme z ohně. K játrům vmícháme smetanu, rozdrobený rohlík, namočené ovoce i se sherry, jablko, posekané mandle, pomerančovou a citronovou kůru, okapané brusinky, sůl, pepř, muškátový oříšek a vymícháme kompaktní hmotu. |
3 | Krůtu očistíme, omyjeme, osušíme a solí a pepřem potřeme povrch i vnitřek. Krůtu naplníme nádivkou, zašijeme a přes noc necháme pod poklicí odležet. |
4 | Krůtu před vložením do trouby potřeme změklým máslem, podlijeme vodou a zhruba 2 hodiny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení krůtu poléváme výpekem a je-li třeba, přilijeme horkou vodu. Po upečení krůtu překryjeme alobalem a necháme v troubě „dojít“ alespoň 20 minut. |
5 | Během pečení připravíme omáčku smícháním smetany, sherry, brusinek i se šťávou a pomerančové šťávy. |
6 | Jako přílohu oloupeme hrušky, rozpůlíme, vykrojíme jádřince a zakapeme citronovou šťávou. Hrušky podusíme na másle a držíme na teple. |
7 | Krůtu podáváme naporcovanou, posypanou paprikovými mandlemi a obloženou nakrájenou nádivkou. Zvlášť podáváme dušené hrušky a v omáčníku brusinkovou omáčku. |