Šafránový chléb - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šafránový chléb
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | jelito |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 52088 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
300 g | Cukr krupice |
50 g | Droždí |
150 g | Hrozinky |
100 g | Mandle |
200 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko polotučné |
1,2 kg | Mouka polohrubá |
2 g | Šafrán |
10 g | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 39,0mg |
Draslík | 173,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Mandle, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrozinky, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Šafrán mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šafránový chléb postup přípravy receptu:
1 | Droždí s trochou cukru rozpustíme v teplém mléce a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, cukrem, nakrájeným máslem, 1 vejcem a šafránem a uhněteme hladké těsto, které necháme zakryté v teple hodinu kynout. Potom vhněteme hrozinky, 2/3 nasekaných mandlí a znovu necháme půl hodiny kynout. Z vykynulého těsta vypracujeme 3 bochánky, potřeme ušlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme na plechu ještě půl hodiny kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut. |
Poznámka
Těsto se musí nechat 2 hodiny kynout.