Okouník ve smetanové omáčce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Okouník ve smetanové omáčce
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 52107 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Citronová šťáva |
450 g | Okouník mořský |
4 ks | Pepř černý celý |
300 ml | Voda pitná |
80 ml | Zakysaná smetana |
Na těstoviny | |
---|---|
20 ml | Olej olivový |
1 kávová lžička | Sůl |
300 g | Těstoviny Fettuccine |
1,5 l | Voda pitná |
Na omáčku | |
2 stroužek | Česnek |
30 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko plnotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká |
60 g | Paprika červená |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
6 ml | Protlak rajčatový |
1 ks | Šalotka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
60 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 74,2mg |
Draslík | 615,6mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 475,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Citronová šťáva, Okouník mořský, Pepř černý celý, Voda pitná, Zakysaná smetana, Sůl, Voda pitná, Česnek, Paprika červená, Paprika mletá sladká, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Těstoviny Fettuccine, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Okouník ve smetanové omáčce postup přípravy receptu:
1 | Cibuli nakrájíme na plátky, šalotku nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, očištěné žampiony nakrájíme na plátky, z papriky vykrojíme semena, opláchneme a nakrájíme ji na proužky. Petrželovou nať a tymián nasekáme najemno. |
2 | Filety z okouníka nakrájíme na kousky a vložíme do pekáče. Rybu zakapeme citronovou šťávou, přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř a přelijeme vodou, aby byla ryba ponořená (množství vody závisí od velikosti pekáče). Pekáč přiklopíme poklicí, vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180°C pečeme zhruba 10 minut. |
3 | V mezičase na másle zpěníme houby se šalotkou, paprikou a česnekem. Přilijeme vodu a za častého míchání dusíme zhruba 5 minut. Poté do omáčky zašleháme mouku a mléko a vaříme za stálého míchání, až omáčka zhoustne. |
4 | Rybu vyjmeme z pekáče, výpek scedíme a odložíme. Rybu držíme na teple. |
5 | K houbám přimícháme bylinky, protlak, sůl, pepř a výpek z ryby. Omáčku zamícháme a na mírném plameni vaříme asi 4 minuty. |
6 | Do vroucí osolené vody s olejem vložíme těstoviny a vaříme na skus. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat. |
7 | Okapané těstoviny vložíme do servírovací mísy, poklademe rybou, přelijeme omáčkou, zdobíme kysanou smetanou a podáváme. |