Vařený kapr s béarnskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vařený kapr s béarnskou omáčkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 52503 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 g | Kapr obecný |
1 kávová lžička | Sůl |
1,2 l | Vývar zeleninový |
Omáčka Béarnaise [52498] | |
---|---|
40 g | Estragon |
40 g | Kerblík |
150 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
100 ml | Víno bílé |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 410,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,8mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 52,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kapr obecný, Sůl, Estragon, Kerblík, Ocet vinný, Šalotka, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Vývar zeleninový, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vařený kapr s béarnskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Kapra zbaveného šupin nakrájíme na porce, osolíme a dáme vařit do zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak stáhneme plamen a necháme „táhnout“ asi 18 minut. Uvařenou rybu poznáme podle toho, že se z ní dají snadno vytáhnout kosti. Uvařené rybí porce opatrně vyndáme a servírujeme přelité béarnskou omáčkou. |
2 |
|
3 | Omáčka Béarnaise [52498]: |
4 | Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné. |
5 | Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme studenou vodu a žloutky a ve vodní lázni asi 80 °C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme slabým praménkem rozpuštěné máslo. |
6 | Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40-50 °C. Hodí se ke všem masovým minutkám. |
Poznámka
Tímto způsobem můžeme připravit většinu ryb.