Pikantní jablečné čatní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pikantní jablečné čatní
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 52525 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
5 ks | Cibule |
200 g | Cukr krupice |
2 ks | Feferony |
2 kg | Jablka |
0,5 kávová lžička | Kari koření |
1 kávová lžička | Koření grilovací |
3 dl | Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce | Omáčka sójová |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 301,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Cukr krupice, Feferony, Jablka, Kari koření, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Koření grilovací, Ocet kvasný lihový, Omáčka sójová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pikantní jablečné čatní postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka oloupeme, odstraníme stopky, zbavíme jádřinců. Potom je spolu s oloupanou cibulí nakrájíme na malé kousky. Feferonky také nakrájíme na malé kousky, které na mlýnku na maso pomeleme. Semletá jablka a cibuli na mírném ohni uvaříme do rozvaření v hrnci s vodou. Přibližně 20 minut. |
2 | Do vařící se směsi přisypeme cukr, který stálým mícháním rozpustíme. Potom přidáme oloupaný a rozdrcený česnek, ještě povaříme 5 minut. Nakonec vlijeme ocet. Směs povaříme za stálého míchání na hustou kaši. Vaříme asi 15 minut. Před dokončením vaření směs dochutíme grilovacím a kari kořením, sójovou omáčkou a solí. |
3 | Ještě horkou a hustou směs nalijeme do připravených skleniček, které ihned zavíčkujeme. Necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě. |
Poznámka
Připravené čatní je vhodné jako hořčice k různým druhům masa.