Sladkokyselé ovoce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladkokyselé ovoce
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 52717 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
600 g | Broskve |
1 ks | Citrony |
100 g | Cukr krupice |
30 g | Cukr vanilka |
100 g | Hořčičné semínko |
1 kg | Meloun cukrový |
500 g | Meruňky |
0,5 l | Ocet vinný |
500 g | Třešně |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 406,0mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 856,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 711,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Broskve, Citrony, Cukr krupice, Hořčičné semínko, Meruňky, Ocet vinný, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Meloun cukrový, Třešně mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sladkokyselé ovoce postup přípravy receptu:
1 | Meruňky, broskve, třešně omyjeme. Třešně vypeckujeme, broskve a meruňky rozkrojíme, vybereme pecky a nakrájíme na čtvrtky. Meloun rozkrojíme na půlku, vykrojíme měkký střed a meloun nakrájíme na malé kousky. Citron omyjeme pod horkou tekoucí vodou, potom ho rozkrojíme, šťávu vymačkáme a kůru nakrájíme na malé kousky. |
2 | Do hrnce vlijeme vodu, přisypeme 500 g cukru, vanilkový cukr, spolu povaříme do rozpuštění cukru. Do sladké cukrové hmoty přidáme nakrájené broskve, meruňky, meloun a třešně. Vaříme přibližně 15 minut. Potom ovoce vybereme, rozdělíme do připravených teplých skleniček. Do cukrové šťávu vsypeme zbylý cukr, přilijeme ocet a za stálého míchání povaříme dalších 15 minut. Do sirupu přidáme hořčičné semínko, citrónovou kůru, dobře promícháme a stáhneme z ohně. |
3 | Ještě horkým sirupem zalijeme ovoce v skleničkách, které ihned zavíčkujeme. Necháme vychladnout a ovoce uskladníme na chladném místě. |
Poznámka
Takto připravené sladkokyselé ovoce je vhodnou přílohou k pečeným, grilovaným rybám nebo k pečenému kuřátku. Ovoce uskladněné na chladném místě vydrží tři měsíce.