Sladké šišky na židovský způsob - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sladké šišky na židovský způsob
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 53405 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
1 ks | Citrony |
150 g | Cukr krupice |
70 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
100 g | Droždí |
500 g | Džem broskvový |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
1 kg | Mouka polohrubá |
0,5 hrst | Mouka pšeničná hrubá |
1 l | Olej slunečnicový |
7 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
5 dl | Voda pitná |
2 dl | Vodka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 141,8mg |
Draslík | 271,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 6,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Kypřicí prášek do pečiva, Olej slunečnicový, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Vodka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Džem broskvový, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sladké šišky na židovský způsob postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme kvásek - droždí ve velké misce rozdrolíme, přidáme lžící krupicového cukru a spolu rozetřeme. Přimícháme lžíci polohrubé mouky, lžící vody a necháme na teplém místě vzejít. |
2 | Mezitím si z citronu nastrouháme kůru. |
3 | Do misky dáme vejce, žloutky a spolu se zbylým krupicovým cukrem vyšleháme do pěny. Směs přeložíme do misky s kváskem a dobře promícháme. Přisypeme vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, zbylou vodu, vlijeme vodku. Všechny suroviny promícháme. Za stálého míchání pomalu přisypeme zbylou polohrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme hladké a tuhé těsto. |
4 | Val pomočíme hrubou moukou, položíme na něj těsto a rozválíme na plát silný 2 cm. Potom z těsta ostrým nožem vykrajujeme čtverce. Do středu každého čtverce lžičkou položíme broskvový džem. Konce čtverců nadzvedneme nad džem a dobře je zmáčkneme. Tak vytvoříme šišky. |
5 | Olej vlijeme do velké pánve, rozpálíme ho a pokládáme do něho připravené šišky, které osmažíme ze všech stran do krásné růžové barvy. |
6 | Osmažené šišky vyndáváme z pánve, necháme okapat. Naskládáme je na oválný talíř, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. |
Poznámka
Takto připravené šišky podáváme studené, jako dezert, anebo sladký předkrm. Připravují se na svátek Chanuka nebo Purim.
Těsto je příliš řídké, musela jsem dosypat mouku, ale výsledek stál za to, velká dobrota!