Špagety alla carbobara - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špagety alla carbobara
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 53497 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
200 g | Anglická slanina |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 hrst | Petržel kudrnka |
3 dl | Smetana 12% (konzumní) |
400 g | Špagety |
1 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Parmezán |
3 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
200 g | Žampiony čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 221,6mg |
Draslík | 321,2mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 70,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Česnek, Cibule, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Voda pitná, Žampiony čerstvé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Smetana 12% (konzumní), Špagety mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špagety alla carbobara postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce s osolenou vroucí vodou dáme vařit těstoviny. |
2 | Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na kolečka. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a okapané nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na malé kousky. Sýr nastrouháme. |
3 | V pánvi rozehřejeme olej a opékáme v něm kolečka cibule, až zesklovatí. Pak přimícháme plátky česneku a slaninu a vše za stálého míchání opečeme dozlatova. Pak směs přendáme do velké mísy. |
4 | Do pánve přidáme máslo a krátce na něm osmahneme nakrájené žampiony. Pak k nim vrátíme směs cibule a slaniny a vše důkladně promícháme. |
5 | V misce smícháme smetanu, vejce a většinu sýra, podle chuti přidáme pepř a sůl. |
6 | Uvařené těstoviny scedíme, necháme krátce okapat a přidáme je k směsi zeleniny, slaniny a žampionů v pánvi. Pak do pánve přilijeme smetanu s vejci a sýrem, vše promícháme, rozdělíme na servírovací talíře, posypeme nastrouhaným zbylým sýrem a jemně nakrájenou petrželkou a podáváme. |
Poznámka
Můžeme použít i jiné druhy těstovin. Čerstvé žampiony lze nahradit žampiony sterilovanými, které před přípravou důkladně propláchneme studenou vodou.