Máslová dýně s fazolovými noky a hřáškovým pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Máslová dýně s fazolovými noky a hřáškovým pyré
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 53892 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
50 ml | Balsamico ocet |
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 ks | Cibule červená |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
500 g | Dýně |
150 g | Fazole bílé |
250 g | Hrášek |
200 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko plnotučné |
80 ml | Olej olivový |
50 g | Olej rostlinný |
1 špetka | Pepř bílý |
150 g | Pórek |
4 plátek | Slanina vepřová |
20 g | Sůl |
50 ml | Víno červené |
400 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 54,5mg |
Draslík | 608,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,2mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 421,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Balsamico ocet, Česnek, Cibule, Cukr krupice, Dýně, Hrášek, Olej rostlinný, Pepř bílý, Slanina vepřová, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule červená, Fazole bílé, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Máslová dýně s fazolovými noky a hřáškovým pyré postup přípravy receptu:
1 | Sladkou dýni očistíme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semena, dužinu pokrájíme na cca 5 mm plátky, odstraníme slupku a nakrájíme na klínky nebo čtverečky. Vložíme do pánve s rozehřátým máslem, špetkou soli a cukrem, necháme zvolna zezlátnout. Dýně by měla být měkká na skus. |
2 | Bílé fazole namáčíme předem několik hodin ve studené vodě. Před přípravou je scedíme, zalijeme 300 ml vody smíchané s mlékem, ochutíme solí. Přidáme jednu přepůlenou cibuli, pórek, přivedeme k varu, uvaříme do měkka, cibuli a pórek vyjmeme, fazole rozmixujeme ponorným mixérem na hladké pyré. Můžeme vše ještě dodatečně protlačit přes síto. Posypeme bílým pepřem, přidáme máslo, špetku soli a pomocí dvou lžiček z hmoty vytvarujeme nočky. |
3 | Červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, jakmile zesklovatí, zastříkneme balsamicem, červeným vínem a následně vaříme, až se odpaří přebytek tekutiny. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu. |
4 | Česnek nasekáme na jemno, smícháme s pokrájenou slaninou a druhou cibulkou, v pánvi necháme zpěnit. Můžeme zakápnout olejem, po chvilkce přisypeme hrášek, zastříkneme vodou a do měkka podusíme. Ponorným mixérem rozsekáme na pyré, dochutíme solí. |
5 | Před podáváním všechny součásti pokrmu prohřejeme, rozdělíme na talíře, přičemž vše urovnáme do řádků a ihned servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Čas přípravy je uveden bez doby na namáčení fazolí (několik hodin). Použijeme sladkou máslovou dýni.