Zeleninová polévka jemná - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zeleninová polévka jemná
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | pepa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 54 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
30 g | Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný |
70 g | Květák |
70 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g | Mrkev kořen |
30 g | Petržel kořen |
10 g | Petržel - nať |
7 g | Sůl |
200 g | Telecí kosti |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 1g |
---|---|
Cholesterol | 11,4mg |
Draslík | 56,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 43,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,6mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný, Květák, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Zeleninová polévka jemná postup přípravy receptu:
1 | Kořenovou zeleninu pečlivě očistíme, nakrájíme na menší kostičky, květák rozebereme na menší růžičky, vše zalijeme vroucí vodou a vaříme téměř doměkka. |
2 | Dobře omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme zbylou dávkou studené vody a mírně osolíme. |
3 | Uvedeme do varu a nejméně 2 hodiny zvolna vaříme. Poté vývar scedíme. |
4 | Dávku prosáté mouky za občasného promíchání nasucho mírně opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a odvarem ze zeleniny. |
5 | Uvedeme do varu a za občasného prošlehávání nejméně půl hodiny zvolna vaříme. |
6 | Ke konci varu přidáme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem. |
7 | Nakonec do polévky vložíme uvařenou zeleninu a sterilovaný hrášek a krátce povaříme. Polévku zjemníme máslem. |
8 | Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při podávání. |
Poznámka
Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný: bez nálevu