Kotlík z vařené zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kotlík z vařené zeleniny
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 54177 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
250 g | Brambory |
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Cuketa |
800 g | Hovězí kližka |
0,3 ks | Kapusta hlávková |
100 g | Karotka baby |
3 ks | Kosti hovězí řídké |
0,3 ks | Květák |
2 ks | Mrkev kořen |
8 ks | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
50 g | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 0,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 126,2mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Cuketa, Kapusta hlávková, Karotka baby, Květák, Petržel kořen, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí kližka, Kosti hovězí řídké, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kotlík z vařené zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Cibuli neloupeme, ale rozpůlíme a řeznými plochami dolů vložíme do hrnce. Opečeme dohněda a pak zalijeme vodou. Opláchneme maso a kosti a přidáme je k cibuli. |
2 | Oškrábeme jednu mrkev, jednu kořenovou petržel a polovinu celeru a nakrájíme nadrobno a vsypeme do hrnce. Přidáme kuličky pepře a směs přivedeme k varu. Z povrchu odebíráme pěnu. Osolíme a bez pokličky vaříme 90 minut. |
3 | Oškrábeme baby karotku, zbylou normální mrkev, zbylou kořenovou petržel a polovinu celeru a brambory. Květák rozebereme na jednotlivé růžičky. Kapustu pokrájíme na nudličky. Opláchneme pórek a jeho bílou část pokrájíme na kolečka. Na plátky pokrájíme omytou cuketu. Jemně nasekáme petrželku. |
4 | Vyndáme maso a kosti. Vývar přecedíme přes síto a vlijeme ho zpátky do hrnce. Odpaříme ho na litr objemu a pak do něj vložíme připravenou zeleninu. Vaříme 30 minut na mírné teplotě. |
5 | Oddělíme od masa kosti a maso přidáme k zelenině. Přidáme nasekanou petrželku. |
Poznámka
Stejným způsobem můžeme připravit zeleninový kotlík s drůbežím masem. Místo brambor můžeme použít těstoviny nebo rýži.