Špikovaná játra s restovanou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špikovaná játra s restovanou zeleninou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54516 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Špikovaná játra | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 dl | Hovězí vývar základní |
800 g | Játra hovězí |
20 g | Kapary |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce | Šalvěj čerstvá |
100 g | Špek |
1 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Víno červené |
Restovaná zelenina | |
0,3 ks | Celer bulvový |
80 g | Cuketa |
1 ks | Kedlubna |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
Ochucená rajčata | |
1 kávová lžička | Olej chilli |
12 ks | Rajčata |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 538,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 36g |
Vitamín B6 | 2,6mg |
Vitamín B12 | 0,1mg |
Vitamín C | 48,8mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 34,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí vývar základní, Játra hovězí, Olej slunečnicový, Šalvěj čerstvá, Sůl, Víno červené, Celer bulvový, Cuketa, Kedlubna, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná, Rajčata, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kapary, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový extra panenský, Olej chilli mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Špek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Špikovaná játra s restovanou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Hovězí játra omyjeme a osušíme. Špek nakrájíme na hranolky silné necelý centimetr. Pomocí špikovací jehly játra prošpikujeme. Očistíme a omyjeme mrkev, celer, cuketu, cibuli, česnek a kedlubnu. Zeleninu (mrkev, celer, kedlubna, cuketa) nakrájíme na hranolky. |
2 | V hrnci si rozpálíme máslo s olejem, na něm zprudka játra orestujeme z každé strany dozlatova. Osolíme je, opepříme, přidáme cibuli, kterou spolu s játry smažíme dorůžova. Přilijeme hovězí vývar. Přidáme bobkové listy, rajský protlak, omyté lístky šalvěje a játra pod poklicí dusíme přibližně 20 minut. |
3 | Mezitím si v rendlíku přivedeme k varu 5 dl vody. Jakmile se začne vařit, vložíme do ní zeleninu a vaříme ji 1 minutu. Poté ji scedíme, zchladíme pod studenou vodou a necháme okapat. V pánvi si rozehřejeme na správnou teplotu olivový olej s máslem a pokrájenou zeleninu krátce orestujeme (1-2 minuty). Ochutíme ji solí, čerstvě pomletým pepřem a vyjmeme ji z omastku. |
4 | Když jsou játra měkké, vyjmeme je, šťávu přecedíme a hustou směs propasírujeme zpět do hrnce. Štávu dochutíme prolisovaným česnekem a kapary. Přidáme červené víno a necháme přejít varem. |
5 | Cherry rajčata omyjeme, osušíme, rozkrájíme na poloviny a ochutíme je solí. Na plátky pokrájená játra dáme na talíře, Ozdobně k nim položíme restovanou zeleninu a cherry rajčata, která pokapeme chilli olejem a servírujeme. |
Poznámka
K játrům podáváme uvařené špecle polité rozpuštěným máslem.