Velikonoční bůčková kapsa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Velikonoční bůčková kapsa
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54678 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 dl | Olej slunečnicový |
2 dl | Pivo světlé 12% 4,5% obj. |
1 kg | Vepřový bok |
3 dl | Voda pitná |
Nádivka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Česnek |
8 polévková lžíce | Kopřiva |
100 g | Máslo čerstvé |
2 dl | Mléko plnotučné |
2 špetka | Muškátový květ |
3 špetka | Pepř černý mletý |
4 ks | Rohlíky bílé |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2 špetka | Zázvor mletý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 474,1mg |
Draslík | 598,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,7mg |
Vitamín E | 6,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 351,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Vepřový bok, Voda pitná, Česnek, Kopřiva, Muškátový květ, Sůl, Vejce slepičí, Zázvor mletý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pivo světlé 12% 4,5% obj., Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Rohlíky bílé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Velikonoční bůčková kapsa postup přípravy receptu:
1 | Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky. |
2 | Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček. |
3 | Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice. |
4 | Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši. Plátky masa můžeme podávat i studené.