Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou
Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54693 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
2 kávová lžička | Sůl |
800 g | Vepřová líčka |
Omáčka | |
---|---|
200 g | Cibule |
150 g | Džem rybízový |
2 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
150 g | Slanina vepřová |
0,7 dl | Víno madeira |
0,5 dl | Voda pitná |
0,5 l | Vývar z hovězích kostí |
Na posypání | |
100 g | Anglická slanina |
2 ks | Cibule lahůdková |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 27,3mg |
Draslík | 508,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 16,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Cibule, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Voda pitná, Anglická slanina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř 4 barev, Džem rybízový, Maizena - kukuřičný škrob, Vývar z hovězích kostí , Cibule lahůdková, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vepřová líčka, Víno madeira nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřová líčka na červeném víně s rybízovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Z vepřových líček (lícní sval) odstraníme vrchní blánu, líčka omyjeme, osušíme, převážeme provázkem tak, že utvoříme špalíček masa. Poté maso osolíme a posypeme čerstvě pomletým pepřem z každé strany. Uzenou slaninu pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm zprudka orestujeme špalíček masa z každé strany přibližně po 2 minutách. Potřebujeme, aby se nám maso zatáhlo. Poté líčka vyjmeme a do omastku přidáme pokrájenou slaninu. Jakmile se rozehřeje, přimícháme cibuli a zpěníme ji dorůžova. Přidáme džem ( nebo marmeládu) z červeného rybízu a vše restujeme za stálého míchání 3 minuty. |
2 | Přilijeme silný vývar, červené kvalitní polosuché víno a přidáme líčka. Vývar promícháme, povaříme asi 3 minuty a podle chuti mírně dosolíme a opepříme. Líčka budeme pod poklicí dusit při mírné teplotě přibližně 50-60 minut. Měkká líčka vyjmeme z vývaru, odstraníme z masa provázek a vložíme je do druhého hrnce nebo mísy a zakryjeme. |
3 | Omáčku přivedeme zprudka k varu a zredukujeme ji přibližně na 0,7-0,5 litru. Pokud budeme potřebovat omáčku hustší, tak v 0,5 dl vody rozmícháme 1-2 lžičky Maizeny (kukuřičného škrobu) a přimícháme do omáčky. Poté vaříme jen jednu minutu. |
4 | Lahůdkové cibule i s natí očistíme a pokrájíme na tenké šikmé proužky. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky. V pánvi si slaninové nudličky na 1 lžíci oleje osmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme, na omastku orestujeme dozlatova lahůdkovou cibuli. |
5 | Líčka pokrájíme na porce, které na talíři polijeme omáčkou, ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou a servírujeme. |
Poznámka
K vepřovým líčkům podáváme čerstvý bílý chléb. Víno k dušení líček použijeme kvalitní.