Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem
Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54707 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Restované maso | |
---|---|
4 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř citronový |
1,5 kávová lžička | Sůl |
800 g | Telecí kotlety |
Krusta | |
350 g | Chléb konzumní |
100 g | Cibule |
2 polévková lžíce | Citronová kůra |
30 g | Mandle loupané |
150 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Máta |
1 polévková lžíce | Meduňka |
3 špetka | Pepř černý mletý |
30 g | Pistácie |
3 špetka | Sůl |
Na pečení masa | |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
1,5 dl | Pivo tmavé 13% 4,4% obj. |
Vařená karotka | |
400 g | Karotka |
8 dl | Voda pitná |
Bramorová kaše | |
250 g | Brambory |
50 g | Créme fraiche |
0,5 kávová lžička | Sůl |
60 g | Sýr Parmezán |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
5 dl | Voda pitná |
Na ozdobení | |
1 polévková lžíce | Meduňka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 400,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 17g |
Vitamín B6 | 1,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,7mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 47,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Telecí kotlety, Cibule, Citronová kůra, Máta, Pistácie, Sůl, Karotka, Voda pitná, Brambory, Sůl, Sýr Parmezán, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř citronový, Chléb konzumní, Mandle loupané, Máslo čerstvé, Meduňka, Pepř černý mletý, Olej olivový, Pivo tmavé 13% 4,4% obj., Créme fraiche, Meduňka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí s mandlovou krustou a bramborovou kaší s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Vykostěnou telecí kotletu omyjeme, osušíme a špalíček masa osolíme a posypeme čerstvě pomletým citrónovým pepřem. V pánvi rozpálíme extra olivový olej a maso orestujeme z každé strany dozlatova. Poté maso odložíme do mísy. |
2 | Cibuli očistíme a drobně pokrájíme. Bylinky: mátu s meduňkou omyjeme a drobně je pokrájíme. Na zbylý olivový olej přidáme máslo, nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přimícháme posekané mandle a pistácie. Za stálého míchání přidáme nastrouhanou citrónovou kůru a bylinky. Postupně přidáváme nastrouhaný chléb. Směs osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem. Směsí obalíme maso tak, že vrstvu asi 3-5 cm silnou důkladně k masu postupně přitlačíme. Maso dáme do pekáčku s 3 lžícemi olivového oleje a v předehřáté troubě na 80°C dopékáme. K masu přilijeme 1.5dl piva. Postupně snížíme teplotu na 60°C a pečeme doměkka. |
3 | Stejně velikou mladou karotku očistíme a omyjeme. Z karotky vytvoříme stejné "válečky" tak, že jí odřežeme v určité výši kořínky. V rendlíku přivedeme k varu 1 litr vody a karotku povaříme přibližně 5 minut. Poté ji scedíme a necháme okapat. |
4 | Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky, dáme je do hrnce s 5 dl vody, 0.5 lžičkou soli a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Poté je scedíme, rozmačkáme, přidáme 2 žloutky, créme fraiche, sůl a vyšleháme jemnou kaši. Formičky o průměru asi 10 cm, které se dají otevřít, vyložíme karotkou, která bude kopírovat obvod. Doprostřed vložíme bramborovou kaši, posypeme ji parmezánem a dáme do předehřáté trouby na 160°C zapéct. Pečeme přibližně 15-20 minut. |
5 | Na talíře opatrně položíme formičky s karotkou a kaší. Formičky uvolníme a váleček z karotky ozdobíme lístky meduňky. Přidáme pokrájené plátky kotlety s ořechovou krustou, pokapeme výpekem a servírujeme. |