Recept

Telecí hlava ve vínové omáčce

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 150 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 54723

Ingredience

1 ks Bobkový list
300 g Celer bulvový
2 ks Cibule
1 ks Mrkev kořen
2 cl Ocet vinný
3 špetka Pepř bílý
0,5 polévková lžíce Pepř černý celý
100 g Pórek
1 cl Sherry brandy
2 dl Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Sůl
1 kg Telecí hlava
3,5 l Voda pitná
3 dl Víno bílé
Jíška
50 g Mouka pšeničná hladká T 650
50 g Máslo čerstvé
Telecí hlava ve vínové omáčce
2 ks Hřebíček

Nutriční hodnoty jedné porce

47% Kalorie 925 kcal
Kilojoule 3 870kJ
8% Sacharidy 29 g
192% Tuky 144 g
25% Sodík 494 mg
103% Bílkoviny 58 g

Telecí hlava ve vínové omáčce postup přípravy receptu:

1

Očistíme a omyjeme 1-1.5 kg telecí hlavy. Hlavu dáme do většího hrnce, přilijeme vodu (2.5 litru) a krátce vaříme (asi 20 minut).

2

Mezitím očistíme a omyjeme celer, pórek, 2 cibule a mrkev. Poté hlavu vyjmeme, maso z hlavy nakrájíme na větší kousky, než je velikost sousta a dáme do čistého hrnce. Přilijeme 1 litr vody, 3 dl bílého vína, přidáme očištěnou zeleninu, bobkový list, hřebíčky, celý pepř a sůl. Maso z hlavy vaříme přibližně 1.5 hodiny doměkka. Vaříme při mírné teplotě pod poklicí, jen aby vývar probublával. Měkké maso vyjmeme a odložíme do mísy, kterou zakryjeme. Vývar vaříme do doby, až jej zredukujeme na polovinu. Mezitím v pánvi na rozpuštěném máslo usmažíme z hladké mouky světlou jíšku. Vmícháme ji do scezeného vývaru a pomalu vaříme asi 8 minut. Přimícháme 2 cl vinného octu, 1 cl Sherry brandy.

3

Nakonec pro zjemnění chuti přidáme 2 dl sladké smetany a sůl s bílým pepřem. Maso vrátíme do omáčky, prohřejeme a podáváme.

Poznámka

K telecí hlavě podáváme bramborovou nastavovanou kaši s kroupami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept