Galetka – zapékané bramborové plátky s pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Galetka – zapékané bramborové plátky s pyré
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54797 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Bramborové plátky | |
---|---|
500 g | Brambory |
0,5 kávová lžička | Sůl |
7 dl | Voda pitná |
Bramborové pyré | |
250 g | Brambory |
50 g | Mascarpone |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
4 dl | Voda pitná |
Na smažení | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Restovaná slanina | |
100 g | Anglická slanina |
15 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 60,7mg |
Draslík | 826,4mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Sůl, Voda pitná, Brambory, Sůl, Voda pitná, Olej slunečnicový, Anglická slanina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mascarpone, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Galetka – zapékané bramborové plátky s pyré postup přípravy receptu:
1 | Oloupeme a omyjeme brambory. 2/3 brambor nakrájíme na plátky silné asi 3–4 mm, dáme je do vody se solí a vaříme je jen 10 minut. Poté je scedíme. Plátky poskládáme vedle sebe do tvaru kola o průměru 15 cm na potravinářskou fólii, kterou jsme si rozložili na mělký talíř. Plátky pokryjeme bramborovým pyré s anglickou slaninou a sýrem. Upravenou galetku překryjeme fólií, dobře zabalíme a dáme do chladničky ztuhnout. |
2 | Mezitím si připravíme bramborové pyré. 1/3 oloupaných brambor nakrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku se 4 dl vody, přidáme 0,5 lžičky soli a brambory uvaříme doměkka. |
3 | Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky, které v pánvi na lžičce másla orestujeme dozlatova. Uvařené brambory scedíme, rozmačkáme, přidáme horkou smetanu a pyré vyšleháme metlou. Přimícháme do něj anglickou slaninu a sýr mascarpone. |
4 | Ztuhlou galetku rozbalíme. V pánvi si rozpálíme olej s máslem a galetku překlopíme na omastek. Osmažíme ji z každé strany dozlatova a hned horkou podáváme. |
Poznámka
Galetku podáváme jako přílohu k pečenému masu.