Recept

Chateaubriand – pravé svíčkové řezy

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 54803

Ingredience

500 g Hovězí svíčková
50 g Máslo čerstvé
6 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
1,5 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 polévková lžíce Petržel kudrnka
2 kávová lžička Sůl
2 polévková lžíce Tymián čerstvý
4 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 470 kcal
Kilojoule 1 965kJ
1% Sacharidy 3 g
36% Tuky 27 g
31% Sodík 612 mg
67% Bílkoviny 38 g

Chateaubriand – pravé svíčkové řezy postup přípravy receptu:

1

Omytý špalíček pravé hovězí svíčkové bez blan osušíme, potřeme ho extra olivovým olejem (2 lžíce), poté celý špalíček posypeme silně solí (1,5 až 2 lžičky), čerstvě pomletým černým pepřem a maso necháme 15 minut odpočinout.

2

Rozpálíme si troubu na 250 °C. Připravíme si očištěné 4 stroužky česneku, ale neloupeme je. 2 snítky tymiánu omyjeme a osušíme. V teflonové pánvi rozehřejeme na správnou vysokou teplotu 3–4 lžíce extra olivového oleje. Na něm orestujeme špalíček svíčkové z každé strany po 1,5–2 minutách. Záleží na velikosti špalíčku. Celkem restujeme 6–8 minut. Přibližně 2–3 minuty před koncem restování přidáme máslo, stroužky česneku a natrhané snítky tymiánu a vše restujeme společně. Poté pánev se svíčkovou vložíme do rozpálené trouby. Budeme péct 20 minut, během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme ho.

3

Po upečení špalíček svíčkové vyjmeme a položíme ho na obrácenou lžíci, kterou jsme položili na vyhřátý servírovací talíř. To z toho důvodu, aby špalíček svíčkové mohl volně odpočívat částečně ve vzduchu. Takto nebude celou plochou ležet na talíři. Necháme ho odpočinout 15 minut.

4

Poté svíčkovou nakrájíme přes vlákno na úhledné plátky, které servírujeme tak, že k nim lžicí přidáme trošku výpeku.

Poznámka

Chateaubriand – pravé svíčkové řezy – pečeme v troubě podle toho, jak chceme mít řezy propečené. Po rozkrojení má maso uprostřed krásnou růžovou barvu a je příjemně šťavnaté. Délka pečení 15 minut je pro krvavější propečení. 20 minut pro střední, klasické propečení a 23 minut pro celkové propečení. Svíčkové řezy podáváme s různými omáčkami. Např. vínová nebo račí aj. Jako přílohu podáváme opékané nové brambory, restovanou zeleninu podle chuti nebo křupavou bagetu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept