Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 170 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou
Celkový čas: | 170 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 54822 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařené maso | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 polévková lžíce | Česnekové máslo |
1 polévková lžíce | Kerblík |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce | Saturejka |
5 cl | Sherry brandy |
0,5 kávová lžička | Sůl |
400 g | Telecí kýta |
1 ks | Telecí slezina |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 l | Voda pitná |
5 dl | Vývar zeleninový |
Krusta | |
1 stroužek | Česnek |
60 g | Chléb pšeničný (bílý) |
1,5 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
1 polévková lžíce | Kerblík |
100 g | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
2 ks | Šalotka |
1 polévková lžíce | Saturejka |
3 špetka | Sůl |
1 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
Na restované maso a rajčata | |
70 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Olej chilli |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
8 ks | Rajčata |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 138,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 55,7mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 56,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Kerblík, Pepř černý celý, Rozmarýn čerstvý, Saturejka, Sůl, Telecí kýta, Telecí slezina, Tymián čerstvý, Voda pitná, Česnek, Chléb pšeničný (bílý), Kerblík, Rozmarýn čerstvý, Šalotka, Saturejka, Sůl, Tymián čerstvý, Rajčata mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Česnekové máslo, Pepř černý mletý, Pórek, Sherry brandy, Vývar zeleninový, Hořčice Dijonská, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Olej chilli, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Telecí kýta se slezinkou s bylinkovou krustou postup přípravy receptu:
1 | Telecí kýtu omyjeme, osušíme, potřeme rozpuštěným česnekovým máslem, maso z každé strany osolíme a opepříme. Poté ho zabalíme do potravinářské fólie, kterou propíchneme vidličkou na 2 místech. Telecí slezinku 2x spaříme horkou vodou. Oškrabeme vrchní část, znovu opláchneme. Bylinky (tymián, kerblík, rozmarýn a saturejku) omyjeme pod tekoucí vodou, rozdělíme na poloviny, jednu část bylinek svážeme, druhou odložíme. V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar se Sherry brandy. Vložíme do něj zabalené maso, svázané bylinky, slezinku, očištěný pórek, bobkový list a celý pepř. Maso pomalu vaříme při mírnější teplotě přibližně hodinu. Slezinu vaříme jen 30 - 35 minut, vyjmeme ji vývaru tudíž mnohem dříve. |
2 | Zatímco vaříme maso se slezinou, připravíme bylinkovou krustu: čerstvé snítky bylinek drobně pokrájíme a dáme do misky. Šalotky očistíme, drobně pokrájíme. Bílý čerstvý chléb nastrouháme nebo prsty rozmělníme, v pánvi rozpustíme máslo, přidáme šalotku, zpěníme ji. Přimícháme bylinky, prolisovaný česnek, když šalotka začne zlátnout, přimícháme nastrouhaný chleba, pepř a podle chuti sůl. Ještě nadrobno pokrájíme petrželovou nať, přidáme ji do pánve, ale už nesmažíme. Směs promícháme, jakmile vyjmeme uvařenou slezinku, celou ji potřeme Dijonskou hořčicí, položíme na talíř a navrstvíme po celém povrchu bylinkovou krustu. Prsty ji do slezinky vtlačíme a upravíme povrch. |
3 | Uvařené maso vyjmeme z vývaru, rozbalíme, v pánvi na rozpáleném olivovém oleji s máslem špalíček masa orestujeme do zlatova. Každou stranu restujeme přibližně 2 minuty. Maso vyjmeme z omastku, dáme na stojánek a necháme ho 5 - 10 minut odpočinout. Do omastku přidáme chilli olej, na něm orestujeme cherry rajčátka (červená i žlutá). Telecí maso nakrájíme na plátky, které ozdobně poklademe na mísu, přidáme k němu slezinku s krustou, ozdobíme cherry rajčátky a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.