Salát z červené řepy na slavnostní stůl - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Salát z červené řepy na slavnostní stůl
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 54837 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
500 g | Červená řepa |
300 g | Švestky |
4 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Na zálivku | |
---|---|
1 polévková lžíce | Hořčice |
60 g | Kaviár |
0,3 l | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Pomerančová šťáva |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
4 polévková lžíce | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 348,0mg |
Draslík | 439,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 652,2mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 18,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Červená řepa, Švestky, Vejce slepičí, Voda pitná, Kaviár, Olej slunečnicový, Pomerančová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Salát z červené řepy na slavnostní stůl postup přípravy receptu:
1 | Důkladně očištěnou červenou řepu omyjeme, vložíme do hrnce se dvěma litry studené vody, povaříme 40 minut do měkka. Řepu scedíme, necháme vychladnout, nakrájíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do misky. Vejce vložíme do 5 dl vroucí vody v kastrůlku, povaříme 8 - 10 minut natvrdo, poté je scedíme, necháme vychladnout, nakrájíme na tenké proužky. Sušené švestky namočíme do vody, také scedíme, vypeckujeme, necháme okapat, překrojíme na poloviny, vložíme spolu s červenou řepou a švestkami do misky. |
2 | Syrové žloutky dáme do vhodné nádoby, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, pomerančovou šťávu. Rozšleháme na hladkou hmotu, do které pomalu, za stálého šlehaní přiléváme olej, vyšleháme hustou majonézu, přilijeme smetanu a zamícháme. Nakonec do majonézy vmícháme kaviár. Hotovou zálivkou přelijeme připravený salát, ještě jednou promícháme. |
3 | Salát podle porcí rozdělíme na jednotlivé talíře, každou porci ozdobíme nakrájenými vejci. |
Poznámka
Salát podáváme jako studený předkrm.