Tvarohový koláč z křehkého těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tvarohový koláč z křehkého těsta
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | ruda |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (15%) |
ID receptu: | 56223 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
70 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
130 g | Máslo čerstvé |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Pomerančová kůra |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
---|---|
3 ml | Citronová šťáva |
140 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
2 dl | Mléko polotučné |
40 g | Pudinkový prášek - vanilkový |
200 g | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Tvaroh měkký |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 197,3mg |
Draslík | 48,0mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 192,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Pomerančová kůra, Sůl, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Pudinkový prášek - vanilkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Mléko polotučné, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tvarohový koláč z křehkého těsta postup přípravy receptu:
1 | Mouko prosejeme do misky. Přisypeme cukr, sůl, vanilkový cukr, vložíme na kousky nakrájené máslo. Potom citrónovou kůru, nakonec rozklepneme vejce a rukou vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do lednice na 30 minut. |
2 | Na moukou vysypaném vále rozvalíme tři čtvrtiny těsta do tvaru kulaté formy a na velikost pečicí formy. Rozválené těsto položíme na dno formy, zbylé rozválíme dlouhý pás, kterým obložíme stěny pečicí formy. Spodní těsto propícháme vidličkou. |
3 | Tvaroh dáme do vhodné nádoby. Přidáme vanilkový a moučkový cukr, žloutky, citrónovou šťávu. Vsypeme pudinkový prášek, mléko. Všechny suroviny dobře promícháme. Přimícháme ze smetany vyšlehaný tuhý sníh. Nakonec vyšleháme z bílků pevný sníh a zlehka přimícháme do připravené náplně. |
4 | Hotovou náplň přeložíme do připravené pečicí formy. Povrch srovnáme, vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupních pečeme 50 minut. Po vytažení z trouby, necháme mírně vychladnout ve formě. Potom okrajem uvolníme nožem a necháme vychladnou. |
5 | Krájíme na úhledné trojúhelníkové porce, podáváme na jednotlivých dezertních talířcích. |
Poznámka
Podáváme jako dobře vychlazený sladký dezert.