Hruškové zákusky se zázvorem a šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hruškové zákusky se zázvorem a šlehačkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56362 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Příprava zákusků | |
2 polévková lžíce | Cukr třtinový |
3 ks | Hrušky |
250 g | Listové těsto |
35 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Zázvor kandovaný |
Šlehačková čepice | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 65,5mg |
Draslík | 86,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Hrušky, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Listové těsto, Máslo čerstvé, Zázvor kandovaný, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Hruškové zákusky se zázvorem a šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: plech vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 200°C, vál pomoučíme 2 lžícemi mouky. Kandovaný zázvor nakrájíme na malé kousky, hrušky oloupeme, rozřízneme podélně na poloviny a zbavíme jádřinců. |
2 | Příprava zákusků: listové těsto rozválíme na plát, ze kterého vykrajujeme větší kruhy - o průměru cca 10 cm. Tyto kruhy vyrovnáme na vymazaný plech a necháme v lednici na 30 minut ztuhnout. Než těsto ztuhne, vymícháme 9/10 množství másla s cukrem, do této směsi vmícháme rozkrájený kandovaný zázvor. Zbylou desetinu másla odložíme na konečné potření moučníků. Potom těstové kruhy na plechu z lednice vyjmeme, propícháme vidličkou, na kruhy rozetřeme máslovou směs se zázvorem do menších kruhů tak, aby zůstaly okraje těstových kruhů volné. Na zázvorovou směs rozdělíme poloviny hrušek. Do rozdělených polovin hrušek uděláme zářezy. Na závěr volné okraje těstových kruhů ohneme nahoru, abychom získali mističkovitý tvar zákusků, potřeme každý zákusek rozehřátým máslem a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut do zlatova. Hotové zákusky servírujeme horké, jako dezert se šlehačkovou čepicí. |
3 | Šlehačková čepice: smetanu vyšleháme dotuha se 3 lžícemi moučkového cukru. |
Poznámka
Servírujeme studené. Místo ušlehané smetany můžeme tyto dortíky ozdobit jakoukoli zmrzlinou.