Gratinované slávky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gratinované slávky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56391 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
25 g | Mouka pšeničná hladká |
0,5 l | Mušle slávky |
1 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Čedar |
125 ml | Víno bílé |
125 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 112,5mg |
Draslík | 579,3mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 560,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Mušle slávky, Sůl, Sýr Čedar, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gratinované slávky postup přípravy receptu:
1 | Z lastur malým nožem seškrábeme všechny nečistoty, pak je kartáčkem vypereme ve studené vodě, narovnáme do kastrolu, zalijeme vínem a vodou, osolíme, zakryjeme, 5 minut prudce vaříme. Uvařené mušle vyjmeme ze skořápek a klademe je na ubrousek. |
2 | Lastury osušíme, vrátíme do nich vařené slávky, narovnáme na dno zapékací misky. |
3 | Do kastrolku dáme rozehřát 50 g másla, přidáme mouku, zamícháme, zalijeme horkým mlékem, rozšleháme metlou a na mírném ohni necháme „táhnout“. Po 20 minutách zašleháme druhou polovinu másla a strouhaný sýr. |
4 | Omáčkou zalijeme mušle v zapékací misce a 5 minut gratinujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.