Rýžový pilaf pro alergiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýžový pilaf pro alergiky
Rýžový pilaf pro alergiky
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56801 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 polévková lžíce | Brusinky sušené |
1 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
3 polévková lžíce | Oříšky piniové |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Rozinky tmavé |
225 g | Rýže Basmati |
115 g | Rýže indiánská |
1 špetka | Sůl |
50 g | Tymián čerstvý |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 3,0mg |
Draslík | 508,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,6mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brusinky sušené, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Olej kukuřičný, Oříšky piniové, Sůl, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Petržel - nať, Rozinky tmavé, Rýže Basmati, Rýže indiánská, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rýžový pilaf pro alergiky postup přípravy receptu:
1 | Do většího hrnce vlijeme 300 ml vývaru, počkáme, dokud nezačne vřít a poté do něj vsypeme divokou rýži. Zakryjeme hrnec poklicí, ztlumíme teplotu a vaříme 50 minut, než rýže změkne a vsákne tekutinu. |
2 | Oloupeme cibuli a česnek a nasekáme nadrobno. V pánvi si zahřejeme olej. Vhodíme na něj cibuli, česnek, pokrájený celer a smažíme, dokud vše nezměkne, nesmí ale zhnědnout, tedy asi 3 minuty. |
3 | Do pánve přidáme rýži basmati a mícháme, aby se všechna zrníčka obalila v tuku. Přidáme lístky tymiánu a zalijeme zbytkem vývaru. Ztlumíme teplotu, vložíme bobkový list, přidáme rozinky, brusinky, sůl a pepř. Zakryjeme a necháme probublávat, dokud rýže nevsákne všechnu tekutinu. To potrvá asi 12 minut. Poté pánev odstavíme. |
4 | Jakmile se dovaří divoká rýže, vložíme ji k rýži basmati a přidáme nasekanou petrželovou nať a semena pinie. Promícháme a podáváme. |
Poznámka
Recept je určen pro alergiky na mléko, vejce, lepek a ořechy.