Švédský dort s mandlovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švédský dort s mandlovým krémem
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57739 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
50 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
120 g | Máslo čerstvé |
140 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Krém | |
80 g | Cukr krupice |
150 g | Mandle |
80 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Vejce slepičí |
4 dl | Voda pitná |
Na vytření formy a pokapání těsta | |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Rum |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 220,8mg |
Draslík | 249,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 8,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 46,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Mandle, Vejce slepičí, Voda pitná, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švédský dort s mandlovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. |
2 | Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák. |
3 | Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný. |
4 | Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut. |
5 | Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme. |
Poznámka
Vychladlý dort před podáváním můžeme ozdobit šlehačkou a čerstvým lesním ovocem podle chuti (např. lesní jahody, maliny, borůvky).