Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny
Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 150 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57813 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
0,3 ks | Celer bulvový |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
75 g | Máslo čerstvé |
1 kg | Mouka polohrubá |
1 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Nové koření celé |
350 ml | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
300 g | Skopová plec |
200 g | Špenát listový čerstvý |
5 kávová lžička | Sůl |
3 l | Voda pitná |
400 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 97g |
---|---|
Cholesterol | 37,0mg |
Draslík | 415,9mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,0mg |
Vitamín E | 4,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Nové koření celé, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Skopová plec mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme. |
2 | V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme. |
3 | Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka. |
4 | Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. |
5 | Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem. |
zajimavy recept
Recept je dobrý, jen bych trochu víc okořenila nádivku a těsta nemusí být tolik, nádivka stačí na těsto z třičtvrtě kila mouky.