Recept

Jablečný koláč s medovým karamelem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 145 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 105 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 60358

Ingredience

Těsto
1 ks Citrony
100 g Cukr krupice
2 kg Jablka
60 g Máslo
50 ml Rum
0,5 kávová lžička Skořice mletá
2 ks Vaječný bílek slepičí
0,5 kávová lžička Vanilkový cukr
3 ks Vejce slepičí
Medový karamel
100 g Cukr krupice
1 polévková lžíce Med včelí
1 polévková lžíce Rum
2 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

23% Kalorie 460 kcal
Kilojoule 1 923kJ
23% Sacharidy 84 g
5% Tuky 4 g
3% Sodík 67 mg
11% Bílkoviny 6 g

Jablečný koláč s medovým karamelem postup přípravy receptu:

1

Omytá jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nastrouháme je na hrubém struhadle. Omytý citrón osušíme a kůru jemně nastrouháme. V hlubší pánvi jablka rozvaříme, před dokončením přimícháme vanilkový cukr, skořici a citrónovou kůru a šťávu z poloviny citrónu. Jablka dusíme přibližně 15-20 minut, až je směs hustá. Pak pánev odstavíme z plotny, k jablkům přimícháme změklé máslo a rum. 2 vaječné bílky vyšleháme na tuhý sníh. Postupně k vychladlejší jablkové směsi přimícháme 3 vejce a nakonec sníh z bílků.

2

Troubu předehřejeme na 200°C.

3

Připravíme si medový karamel: do rendlíku nasypeme cukr, přidáme 1 lžíci medu a 2 lžíce vody. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit, až vznikne hustá zlatohnědá karamelová omáčka. Tou vylijeme vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu a necháme ztuhnout. Poté do formy nalijeme jablečné těsto.

4

Formu s těstem položíme na plech, přilijeme k ní opatrně do 2/3 formy vroucí vodu. Koláč pečeme při 200°C přibližně 120 minut. V polovině pečení formu zakryjeme papírem na pečení. Koláč je upečený, až když se začne odlepovat od stěn formy.

5

Upečený koláč po vychladnutí vložíme do lednice na 3-4 hodiny. Pak ho vyklopíme na velký servírovací talíř. Do formy nalijeme 2 lžíce rumu, formu tak vypláchneme. Vzniklou polevou koláč potřeme, nakrájíme a podáváme.

Poznámka

Na tento koláč se nejlépe hodí jablka Golden Delicious.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept