Jogurtový křehký koláč s letními jablky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jogurtový křehký koláč s letními jablky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60412 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Drobenkové těsto | |
---|---|
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
170 g | Jogurt bílý |
220 g | Máslo |
350 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Ovocná směs | |
50 g | Cukr třtinový |
3 ks | Hřebíček |
900 g | Jablka |
60 g | Maliny |
30 g | Máslo |
1 špetka | Muškátový oříšek |
70 g | Ostružiny |
0,5 polévková lžíce | Skořicový cukr |
Na vytření formy | |
1,5 polévková lžíce | Máslo |
Na potření těsta | |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na posypání koláče | |
1,5 polévková lžíce | Cukr moučka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 65,4mg |
Draslík | 251,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 206,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,5mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Jogurt bílý, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Jablka, Muškátový oříšek, Ostružiny, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Máslo, Hřebíček, Maliny, Máslo, Skořicový cukr, Máslo, Cukr moučka nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jogurtový křehký koláč s letními jablky postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si nejdříve těsto: do mísy prosejeme hladkou mouku, cukr, na kostky pokrájené máslo a žloutek. Pomocí prstů vše smícháme tak, že uděláme jemnou drobenku. Postupně do drobenky zamícháme bílý jogurt. Těsto vypracujeme, až bude hladké a vláčné. Pokud se bude hodně lepit, můžeme přidat trošku mouky (1-2 lžíce). Z vypracovaného těsta utvoříme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do lednice na 20 minut odpočinout. Troubu předehřejeme na 180°C. |
2 | Ostružiny a maliny propláchneme v sítu vodou a necháme je okapat. Zralá letní jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme je na plátky. V kastrólu rozpustíme máslo, přimícháme třtinový cukr, který nám začne po 2-3 minutách karamelizovat. Hned na tekutý karamel dáme pokrájená jablka, skořicový cukr, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, hřebíček a vše promícháme. Snížíme teplotu a jablka budeme pod poklicí dusit přibližně 5-7 minut. Poté jablka odstavíme z plotny a vyjmeme z nich hřebíček. Ostružiny (pokud jsou velké) rozkrojíme na poloviny a zlehka je přimícháme spolu s malinami k podušeným jablkům. |
3 | Těsto si rozdělíme na dvě stejné části, každou vyválíme na placku o 1-2 cm větší než je dno dortové formy. Formu vytřeme máslem a vyložíme jednou plackou těsta. Na ni rozložíme ovocnou směs tak, že nám zbyde prázdný 2cm okraj. Pak opatrně položíme druhou placku těsta, prsty okraje obou placek k sobě dobře přitiskneme, aby jablka nevytekla. Těsto potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme při 180°C 20 minut, poté snížíme teplotu na 160°C a koláč dopékáme ještě 5-7 minut dozlatova. |
4 | Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme. |