Jarní chřestový hemenex - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní chřestový hemenex
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60788 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
100 g | Čerstvý přírodní sýr |
Omeleta | |
---|---|
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
6 ks | Vejce slepičí |
Vařený chřest | |
200 g | Chřest zelený |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej Heliol jedlý |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 3g |
---|---|
Cholesterol | 374,9mg |
Draslík | 118,5mg |
Vláknina | 111,0mg |
Vitamín A | 423,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Chřest zelený, Máslo čerstvé, Olej Heliol jedlý, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Čerstvý přírodní sýr nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní chřestový hemenex postup přípravy receptu:
1 | V misce vyšleháme vejce se smetanou, moukou, solí a pepřem. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu. Výhonky zeleného chřestu omyjeme, odřežeme spodní tvrdé konce (2-4cm). Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní chřest a krátce, přibližně 3-5 minut ho povaříme do poloměkka. Poté chřest vyjmeme z vody, osušíme a podélně rozkrojíme. |
2 | Velkou pánev s nepřilnavým dnem potřeme olejem a necháme rozehřát 1 lžičku másla, které rozetřeme po dně pánve. Jakmile je omastek rozehřátý, vylijeme do pánve vaječnou směs, pánev zakryjeme poklicí. Takto vaječnou omeletu pečeme přibližně 5-6 minut. Vejce by se měla srazit, ale jinak omeleta bude měkká. Během pečení omeletu od okrajů zlehka širokou naběračkou nadzdvihneme a během pečení občas zahýbáme pánví, tak zkontrolujeme, aby se nám omeleta nepřipekla. Přibližně poslední minutu před dopečením přidáme na omeletu nakrájený chřest. Hotovou omeletu opatrně přesuneme na velký mělký talíř. Posypeme ji nastrouhaným čerstvým sýrem a podáváme. |
Poznámka
Dřív, než na pánev nalijeme vaječnou směs, můžeme na dno položit 2 tenké plátky šunky, které krátce opečeme, až pak na ně nalijeme vaječnou směs.