Křehký slaný koláč s květákem, slaninou a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký slaný koláč s květákem, slaninou a sýrem
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60934 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
125 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
50 ml | Voda pitná |
Na posypání válu a potření těsta | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vejce slepičí |
Květáková náplň | |
1 ks | Cibule lahůdková |
650 g | Květák |
0,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
150 g | Slanina vepřová |
350 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
150 g | Sýr Eidam cihla 30% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 225,5mg |
Draslík | 482,2mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 124,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,7mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Vejce slepičí, Květák, Slanina vepřová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Cibule lahůdková, Pepř 4 barev, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký slaný koláč s květákem, slaninou a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si těsto na koláč: do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vejce, postupně přilijeme po lžičkách studenou vodu a přisypeme sůl. Vařečkou směs promícháme, dáme na posypaný vál a rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. |
2 | Připravíme květákovou náplň: z mladé očištěné jarní cibule nakrájíme nadrobno bílou část, zelenou nať nakrájíme na tenké kroužky, které si odložíme na ozdobu. Z omytého květáku odstraníme košťál a rozdělíme ho na malé růžičky. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo. Slaninu pokrájíme na kostičky a vysmažíme na růžové škvarečky, které vyjmeme a na vyškvařený tuk ze slaniny dáme pokrájenou cibuli. Za stálého míchání ji smažíme asi 5 minut do doby, než zesklovatí. Poté na cibuli poklademe růžičky květáku, které osolíme, opepříme, přidáme škvarečky ze slaniny, směs přelijeme smetanou a pod poklicí dusíme 5 -10 minut do poloměkka. |
3 | Předehřejeme si troubu na 190°C. Z těsta vyválíme plát, rozprostřeme ho do kulaté koláčové formy o průměru přibližně 25cm a naplníme ho připravenou květákovou náplní. Okraje koláče potřeme rozšlehaným vejcem, zbytkem vajíčka pokapeme květákovou náplň, kterou posypeme nastrouhaným sýrem. Koláč pečeme přibližně 25-30 minut dozlatova. |
4 | Upečený koláč necháme vychladnout, posypeme pokrájenou zelenou natí z mladé cibulky, nakrájíme porce a podáváme. |