Celerová polévka s jablkem a Lučinou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celerová polévka s jablkem a Lučinou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61070 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
500 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 ks | Jablka |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř bílý |
2 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Sýr Lučina - termizovaný |
150 g | Sýr Niva (Rokfór) |
750 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 46,1mg |
Draslík | 516,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 874,9mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 17,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Cibule, Jablka, Pepř bílý, Sůl, Sýr Niva (Rokfór), Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Petržel kudrnka, Sýr Lučina - termizovaný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celerová polévka s jablkem a Lučinou postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a oloupeme celer, cibuli a jablko kyselejší chuti. Celer pokrájíme na menší kostičky. Jablko zbavíme jadřince, oloupeme ho a pokrájíme na kostičky, kromě 4 tenkých plátků, které si odložíme na ozdobu. |
2 | Drobně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na rozpuštěném másle a krátce, přibližně 2 minuty ji smažíme téměř dorůžova. Pak doložíme celeru a jablka, vše promícháme, přilijeme 750ml horké vody a vaříme pomalu jen 15-20 minut. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Sýr s modrou plísní nastrouháme nahrubo a odložíme. |
3 | Když je celer měkký, hrnec odstavíme z plotny, přidáme Lučinu a ponorným mixérem polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci. Dochutíme ji solí a bílým pepřem. |
4 | Každou porci polévky posypeme nastrouhaným sýrem, plátkem jablka, petrželkou a hned servírujeme. |
Poznámka
Celer by měl být po rozkrojení krásně bílý a křupavý, nejlépe z první úrody - sklizený koncem srpna, září až října. K této polévce podáváme osmažené kostičky chleba nebo žemle.