Recept

Celerová polévka s jablkem a Lučinou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 35 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61070

Ingredience

500 g Celer bulvový
1 ks Cibule
1 ks Jablka
3 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 špetka Pepř bílý
2 polévková lžíce Petržel kudrnka
250 g Sýr Lučina - termizovaný
150 g Sýr Niva (Rokfór)
1,5 kávová lžička Sůl
750 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 481 kcal
Kilojoule 2 014kJ
4% Sacharidy 15 g
39% Tuky 30 g
46% Sodík 923 mg
29% Bílkoviny 16 g

Celerová polévka s jablkem a Lučinou postup přípravy receptu:

1

Očistíme a oloupeme celer, cibuli a jablko kyselejší chuti. Celer pokrájíme na menší kostičky. Jablko zbavíme jadřince, oloupeme ho a pokrájíme na kostičky, kromě 4 tenkých plátků, které si odložíme na ozdobu.

2

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme v hrnci na rozpuštěném másle a krátce, přibližně 2 minuty ji smažíme téměř dorůžova. Pak doložíme celeru a jablka, vše promícháme, přilijeme 750ml horké vody a vaříme pomalu jen 15-20 minut. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Sýr s modrou plísní nastrouháme nahrubo a odložíme.

3

Když je celer měkký, hrnec odstavíme z plotny, přidáme Lučinu a ponorným mixérem polévku rozmixujeme na krémovou konzistenci. Dochutíme ji solí a bílým pepřem.

4

Každou porci polévky posypeme nastrouhaným sýrem, plátkem jablka, petrželkou a hned servírujeme.

Poznámka

Celer by měl být po rozkrojení krásně bílý a křupavý, nejlépe z první úrody - sklizený koncem srpna, září až října. K této polévce podáváme osmažené kostičky chleba nebo žemle.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept