Perníčky z tmavé žitné mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Perníčky z tmavé žitné mouky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61486 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
250 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Kakao - prášek |
2 polévková lžíce | Káva turecká |
2 polévková lžíce | Koření perníkové |
3 polévková lžíce | Med včelí |
100 ml | Mléko plnotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Penam žitná mouka tmavá chlebová |
1 polévková lžíce | Rum |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
3 ks | Vejce slepičí |
Na potření | |
1 ks | Vejce slepičí |
Na zdobení | |
100 g | Čokoláda na vaření |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 99,1mg |
Draslík | 42,9mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 113,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 62,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Káva turecká, Med včelí, Rum, Soda jedlá, Vejce slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Čokoláda na vaření mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové, Penam žitná mouka tmavá chlebová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Perníčky z tmavé žitné mouky postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme žitnou tmavou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, kakao a jedlou sodu. |
2 | V kastrůlku v troše ohřátého mléka rozpustíme med, přidáme vejce, rum a silnou kávu. Vlijeme do mísy k suchým surovinám a vypracujeme vláčné těsto. |
3 | Dobře propracované těsto necháme odpočinout v chladu nejlépe do druhého dne. |
4 | Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary perníčků. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem. |
5 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. |
6 | Po vychladnutí perníčky máčíme v čokoládě a zdobíme podle vlastní fantazie. |