Francouzská piškotová cihla - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzská piškotová cihla
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61527 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
2 polévková lžíce | Čokoláda hořká |
500 g | Jahody zahradní |
Na vytření a vysypání formy | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
0,5 polévková lžíce | Olej Heliol jedlý |
Těsto | |
120 g | Cukr moučkový |
55 g | Máslo čerstvé |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
0,5 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vejce slepičí |
Ochucená šlehačka | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Koňak vaječný |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 202,9mg |
Draslík | 150,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 150,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 36,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Jahody zahradní, Cukr moučkový, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Tresť vanilková mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Olej Heliol jedlý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Koňak vaječný, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzská piškotová cihla postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vytřeme olejem, pečlivě dno i boky vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. |
2 | Čerstvé jahody omyjeme, odstraníme zelené okvětí a jahody necháme oschnout na utěrce. Troubu si předehřejeme na 180°C. Na plotnu připravíme hrnec s vodou, kterou ohřejeme. Do mísy rozklepneme vejce, které budou mít pokojovou teplotu. Pak mísu vložíme do hrnce s teplou vodou a za stálého šlehání (asi 10-12 minut) k vejcím přisypáváme postupně moučkový cukr - voda se ale nesmí vařit, vejce s cukrem vyšleháme metličkou na krém. Hrnec odstavíme z plotny, mísu vyjmeme z hrnce a do vaječného krému přimícháme vanilkový extrakt. Stále budeme krém míchat, dokud nevychladne. |
3 | Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. Mouku pomyslně rozdělíme na třetiny. 2/3 mouky smícháme s 2/3 krému. Do zbývajícího krému přimícháme přepuštěné máslo a postupně zbylou mouku. Pak vše spojíme a dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30-35 minut dozlatova. Když se těsto odděluje od stěny formy, bude upečené. Upečený piškot necháme vychladnout, pak odstraníme boky formy. |
4 | Připravíme si ochucenou šlehačku: smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku tak, že postupně v průběhu šlehání přidáme 3 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a vaječný likér. Šlehačka musí být tuhá. |
5 | Vychladlý piškot podélně rozřízneme. Na spodní polovinu naneseme 1/3 šlehačky, na ní poklademe na polovičky pokrájené jahody. Na jahody naneseme 2/3 šlehačky, kterou zakryjeme druhou polovinou piškotu. Povrch potřeme zbývající šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a piškot odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout. |